Ihomuutokset

Ihomuutos on aina hälytysmerkki

Vuotava luomi tai epämääräinen hilseilevä alue ihossa vaatii ihotautilääkärin arvion. Jos kyse on jostakin vakavasta, ratkaisevaa on usein nopeus.

Syksy on hyvä aika käydä läpi oman ihon hyvinvointi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ihoalueisiin, jotka ovat alttiita auringolle.

− Aurinkokeratoosi on yleisin yli 60-vuotiaiden ihomuutos ja voi hoitomattomana kehittyä okasolusyöväksi, ihotautilääkäri Sanna Poikonen toteaa.

Tunnistatko salakavalan aurinkokeratoosin?

Aurinkokeratoosin tunnistaa usein karheasta ja hilseilevästä läiskästä. Se ilmaantuu tavallisesti paljon aurinkoa saaneelle ihoalueelle, kuten poskeen, nenään, otsaan, kaljuun, hiusrajaan tai kulmakarvojen alueelle. Läiskät ovat punertavia ja toisin kuin karheat alueet yleensä, ne eivät häviä perusvoiteella tai hydrokortisonilla.

− Ihotautilääkäri voi hoitaa aurinkokeratoosia esimerkiksi nestetyppijäähdytyksen avulla, joka on nopea ja lähes kivuton toimenpide.

Poikonen sanoo, että aurinkokeratoosin todennäköisyyteen vaikuttaa elämänmittainen ihon saama auringon ultraviolettisäteilyn määrä ja se, kuinka herkästi iho palaa. Aiempien kesien auringonottamista ei kuitenkaan kannata jäädä harmittelemaan.

− Oleellista on, että jos ihomuutoksia huomaa, ne hoidattaa aikailematta. Uusien muutosten määrää voi usein hillitä myös sillä, että jatkossa suojaa ihoaan auringolta.

Milloin luomi tarvitsee lääkärin arvion?

Jos iholla on luomia, ihottumia tai näppylöitä, myös niiden tilanne on hyvä tarkistaa aika ajoin. Selän läpikäymisessä voi auttaa kokovartalopeili tai esimerkiksi kumppani tai ystävä.

− Suurin osa ihomuutoksista on hyvälaatuisia ja näyttää vuodesta toiseen samanlaisilta. Haavaumat puolestaan paranevat normaalisti viikossa tai kahdessa, Poikonen sanoo.

Jos luomi alkaa muuttaa muotoaan, iholle ilmaantuu uusi aiemmista poikkeava luomi tai ihorikko vuotaa itsepintaisesti vaikka vähänkin, kannattaa se käydä näyttämässä ihotautilääkärille.

− Ihomuutos on syytä ottaa aina tosissaan ja tarkistuttaa, Poikonen muistuttaa.
Huonoja merkkejä luomessa ovat sen laajeneminen, rajojen ja värin epämääräisyys, kutiseminen, kyhmymäisyys ja vuotaminen.

− Ihotautilääkäri osaa yleensä arvioida dermatoskoopin avulla, onko huoleen syytä. Tarvittaessa luomesta tai muusta ihomuutoksesta voidaan ottaa vastaanotolla koepala, joka lähetetään patologin tutkittavaksi diagnoosin varmistusta varten.

Poikonen kehottaa kiinnittämään huomiota myös uusiin luomiin, sillä nykytutkimustiedon mukaan melanoomasta vain noin 20 % kehittyy aiemmin olleeseen pigmenttiluomeen.

Rasvaluomi ei ole vaarallinen

Aina luomi ei ole vaarallinen, mutta se voi olla järkevä poistaa, jos se joutuu jatkuvasti hankaukseen esimerkiksi rintaliivien tai kaulakorun takia tai luomi tuntuu kiusalliselta ulkonäön kannalta.

− Varsin yleinen ihomuutos on ns. rasvaluomi tai vanhuuden luomi, joka on hyvänlaatuinen, mutta voi kasvaa nopeasti iholle ja pelästyttää tummanpuhuvuudessaan.

Rasvaluomi voi ilmaantua esimerkiksi rintojen väliin tai selkään.

− Ihomuutoksia ei kannata jäädä murehtimaan yksin. Tarvittaessa ihotautilääkäri voi useimmiten poistaa yksittäisen luomen jo ensikäynnillä, Poikonen sanoo.


Luomen hälytysmerkkejä

Hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle, jos luomi

  • laajenee nopeasti
  • muuttaa väriään vaaleasta tummaksi
  • muuttuu väriltään monisävyiseksi tai verenpunaiseksi
  • aiemmin tarkat rajat muuttuvat epämääräisiksi
  • kutisee itsepintaisesti
  • vuotaa verta.